Om & Tillbyggnad lägenhet

BRF Väktaren

714400-1950

2023-04-20

Sammandrag vad som styr åtaganden i samband med om/tillbyggnad av lägenhet….

Allmänt gällande ändringar i och utanför lägenhet inom BRF Väktaren

En Bostadsrättshavare har ganska stor rätt att göra förändringar i sin lägenhet. Medlemmen bestämmer själv vilken typ av golv eller ytskikt på väggar personen vill ha. Detta är en naturlig följd av att det ju är Bostadsrättshavaren som har underhållsskyldigheten för lägenhetens inre.

 

Våra stadgar § 38 tar upp ändring i lägenhet

Om lägenheten är utrustad med balkong svarar Bostadsrättshavaren endast för renhållning och snöskottning samt ska se till att avledning för dagvatten inte hindras.

 

Våra stadgar 43 § tar upp förändring i lägenhet

Men det finns vissa förändringar i lägenheten som kräver styrelsens tillstånd.

  • Ingrepp i bärande konstruktion
  • Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten
  • Annan väsentlig förändring av lägenheten

Detta innebär att en Bostadsrättshavare alltså inte kan ta upp en dörr i en bärande vägg utan att först fråga styrelsen. Bostadsrättshavaren får inte heller flytta kök eller badrum. Sådana ändringar förutsätter ju ändrade ledningsdragningar.

Innan ett sådant arbete skulle starta skall medlem skriftligt ansöka om detta och styrelsen skall ha möjlighet att undersöka vad förändringen skulle innebära för huset/lägenheten.

Medger styrelsen vissa förändringar är föreningen bunden av detta och kan sedan inte kräva återställande av lägenheten till tidigare skick.

En styrelse kan vägra att medge sådana förändringar om de är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen. Råder oklarhet om detta kan en styrelse kräva att Bostadsrättshavaren visar att ändringen kan utföras utan att föreningens hus skadas eller att olägenhet uppkommer.

Ändring utanför lägenhet som inglasade balkonger

I princip får en Bostadsrättshavare inte företa någon ändring utanför sin lägenhet. De delar av huset som finns utanför lägenheten bestämmer föreningen över.

Inglasade balkonger kräver bygglov som medlem själv får ansöka om hos kommun (Bygg & Miljö). Inglasning av balkong räknas som en tillbyggnad. Innan bygglov kan ansökas skall styrelsen lämna klartecken till om/tillbyggnaden, anmälan görs skriftligt.

Styrelsen får endast vägra tillstånd om åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen eller annan medlem. Bostadsrättshavaren svarar för att erforderliga myndighets tillstånd erhålls. Förändringar ska alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt.

 

OM EN MEDLEM vill utföra en tillbyggnad,

Underhållsansvaret för tillbyggnaden efter att tillstånd erhållits av föreningen tillhör tillbyggnaden Bostadsrättshavaren.  Vid försäljning av lägenhet kommer ny medlem i köpet övertaga ansvaret för eventuella tillbyggnader som avviker från

Styrelsen har beslutat att de medlemmar som planerar att bygga om i sina lägenheter ska skriva en projektbeskrivning och söka tillstånd hos styrelsen. Föreningen har en utsedd samordnare som bevakar föreningens intresse från ansökan kommer styrelsen till känna till att uppdraget är slutfört.

Ansökan ska göras skriftligen och lämnas till styrelsen i god tid innan byggstart. I vissa fall kan dessutom bygganmälan eller bygglovsansökan krävas. Föreningens samordnare kommer kontakta medlem efter att ansökan kommit föreningen till känna.

Bygganmälan och bygglovsansökan lämnas till Norrtälje kommun

Det är min lägenhet, får jag inte göra vad jag vill?

En bostadsrättshavare får oftast göra mindre förändringar i lägenheten utan något särskilt tillstånd. Du får t ex måla om väggar och innerdörrar, lägga nya golv, sätta upp nya skåp, byta köksinredning, byta ut vitvaror i köket eller byta sanitetsporslin.

Stadgan säger följande:

"Bostadsrättsinnehavaren får företa förändringar i lägenheten under förutsättning att förändringen inte är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen. Väsentlig förändring får dock företas endast efter tillstånd av styrelsen samt att bygganmälan därefter är gjord. Förändringar skall alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt.

Åtgärd som kräver bygglov eller bygganmälan, t ex bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för bland annat avlopp, värme, gas eller vatten utgör alltid väsentlig förändring."