Trivselregler

Riktlinjer för tillämpning av BRF Väktarens trivselregler

Trivselreglerna har tagits fram i förhoppningen att kunna göra det något enklare för styrelsen och de boende vad som gäller i föreningen. Med ordning avses här också en del administrativa föreskrifter, t ex rutinerna vid andrahandsuthyrning och ändringsarbeten i lägenheten.

 

TRIVSELREGLER 

för Bostadsrättsföreningen Väktaren                                                                                                                               

Det här bör Du veta om föreningens ”ordningsregler”!

Ansvar för ordningen 

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna.

Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset/husen. Alla är i princip skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!

För vem gäller reglerna

Ordningsreglerna gäller inte bara Dig som bostadsrättshavare. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahandsboende. Om föreningen har egna hyresgäster gäller särskilda regler för dem.

Vad händer om ordningsreglerna inte följs

Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning.

Först måste styrelsen anmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots anmaningen inte följer reglerna kan det bli fråga om uppsägning.

Har Du frågor

Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

 

1. Om allmän aktsamhet

  • Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
  • Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med någon i styrelsen eller fastighetsskötarfirman enligt anslag i porten. 

 

2. Om säkerhet

  • Kontrollera att ytter porten i fastighetens  lås fungerar efter in- och utpassering.
  • Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Var särskilt vaksam när Du öppnar via porttelefonen (om det finns).
  • Lämna inte vinds- eller källardörrar olåsta.
  • Var försiktig med eld.
  • Din lägenhet bör vara utrustad med brandvarnare. Närmare information lämnas av styrelsen.
  • Meddela grannar eller styrelsen om Du är bortrest under en längre tid.

 

3. Om gemensamma kostnader

Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Kostnader för vatten och el betalas av alla bostadsrättshavare gemensamt.

 

4. Balkonger, altaner

Balkonger/altaner får inte användas för

  • Permanent förvaring av föremål som inte hör till normal balkongmöblering.
  • Skakning av mattor, sängkläder mm.
  • Grillning, om inte närboende grannar gett sitt samtycke.

 

  • Vi kastar heller inte ut fimpar från balkongerna
  • Placera blomlådor innanför balkongräcket.
  • Se till att balkong-/altandörr är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning.
  • För inglasning av balkong krävs tillstånd av föreningen samt bygglov.

5. Mattpiskning

För piskning och vädring av mattor, sängkläder mm. finns piskställning på gården.

6. Matning av fåglar

Matning av fåglar är inte tillåten inom fastigheten på grund av att matrester riskerar att locka till sig råttor eller andra skadedjur.

7. Tvättstuga

Föreningen har totalt 4st. tvättstugor, belägna i källaren på Lundmansgatan 13 (2 st.) och Stegelbäcksgatan 12 (2 st.). Bokningsschema och särskilda ordningsregler finns anslagna i tvättstugan och på vår hemsida. se fliken ”Boende-Tvättstugor”

 

8. Cyklar, mopeder, barnvagnar, rullatorer

Cyklar ska förvaras i cykelrummet/på gården/ i cykelstället. Mopeder eller motorcyklar får inte placeras i cykelrummen. Barnvagnar och rullatorer får inte placeras i entrén så de hindrar fri passage.

9. Gården, allmänt

  • Ett inhägnat lekområde finns som under dagtid flitigt används av Montessoriskolan, dock har vi en rättighet för föreningens medlemmar och barn att leka där med. Ett ansvar ligger på respektive föräldrar att inte vi störa Montessoris verksamhet.
  • Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut.
  • Gården får användas för privata arrangemang. Glöm inte att i förväg informera grannarna.
  • Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sätt skadar fasaden. Tag själv bort utbrunna marschallburkar, eventuella stearin- och sotfläckar.
  • Önskas flaggning vid högtidsdagar eller dylikt kontakta vicevärden.

Uteplats - Pergola

En pergola kan utformas på olika sätt. Konstruktionen är vanligen stolpar som binds samma över “taket” med glesa ribbor.

Konstruktionen är luftig och genomsiktlig från alla väderstreck men ändå skapar konstruktionen känslan av ett rum och inramning i trädgården, t ex över en uteplats. Beskriven pergola saknar väderskydd och är därmed i regel inte bygglovspliktig.

Det är när man börjar tillföra väggar och/eller tak till konstruktionen som pergolan kan kräva bygglov. Önskar du väderskydd såsom ett skärmtak intill huset?.

9. Gården, grillning

Ta gärna kontakt med dina grannar för att komma överens om och anpassa grillningen på bästa sätt. Det finns de som är allergiska eller störs av lukten.

o                    Grillen ska placeras på ett stadigt underlag.

o                    Se till att grillen inte står för nära brännbara föremål.

o                    Grilla gärna med locket på men sätt framförallt på locket när du grillat klart.

o                    Lämna aldrig grillen vid användning och ha uppsikt över den tills den svalnat.

o                    Engångsgrillar är inte tillåtna inom föreningens område.

Var noga med att regelbundet rengöra grillen från matrester. Det gäller framförallt vid vinterförvaring men även för att inte riskera att vi problem med ohyra. Gäller både vid förvaring utomhus och inomhus i förråd.

10. Avfallshantering, el-avfall, kemiska produkter

  • Sopnedkasten är numera stängda då kommunen infört nya regler.
  • Grovsoprummet fungerar numer under namnet ”Miljöstugan” som den samlade punkten för Miljöavfall och Eldningsbara sopor, ”stugan” finner ni på gaveln av Stegelbäcksgatan 12.
  • Får endast användas för sedvanligt hushållsavfall. Se till att matavfalls påsarna är förslutna så att inte matrester sprids i Sopkärlet/Miljöstugan.
  • Kartonger och övrigt emballage ska vikas ihop eller tas isär och transporteras till primärt platsen mitt emot Stegelbäcksgatan 14 som tar emot också glas, metall, tidningar och plast.
  • Färgburkar och andra kemiska produkter lämnas på närmaste miljöstation (Görla)
  • Enligt lag ska el- och elektronikavfall samlas in särskilt och måltavla är miljöstationen Görla

 

11. Källare och vind

På vind och i källare får förvaras personliga tillhörigheter endast på avsedd plats. Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom på vind och i källare. Även förråd som är tomma ska hållas låsta.

12. Parabolantenn

Det är inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke.

13.  Husdjur

Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar eller på barnens lekytor. Plocka upp djurets spillning. Hundar SKALL hållas kopplade inom föreningens område.

 

14. Störningar

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten.

Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t ex i trapphus och tvättstuga.

Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa vardagar från kl 22 på kvällen till kl 7 på morgonen. Har Du fest så informera gärna grannarna i god tid innan om Du tror att Du stör.

15. Andrahandsuthyrning

Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Om uthyrningen ska pågå längre tid än två år ska hyresgästen avstå från besittningsskydd. Besittningsskyddet för andrahandshyresgäst avtalas bort genom ansökan till hyresnämnden, som har särskild blankett för detta. På Hemsidan under flik ”Blanketter” kan den hämtas ner. Lägenhetsinnehavare debiteras under uthyrningsperiod en avgift för de månader uthyrning pågår.

 

16. Lägenhetsunderhåll

Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar.

Om något går sönder måste Du se till att det repareras.

Det är särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.

Läckande element ses som vanlig vattenskada. Uppkommer skador i bjälklaget får föreningen reparera fram till ytskikt. Det senare ska medlem stå för vilket regleras via bostadsrättsförsäkringen. Föreningen har ansvar för själva elementet, vilket betyder att själva bytet/reparationen av elementet står föreningen för.

17. Parkeringar

För boende i föreningen finns att hyra garage, parkeringsplatser, el platser med

Motorvärmaruttag, samt också mindre antal ladd platser för elbilar. Tilldelning av dessa är begränsade och ofta får man ställa sig i kö till dessa. För övrigt gäller parkeringsregler inom kommunen på allmänna gator och platser.

 

18. Fordonstrafik

För att skydda och för att även skapa en lugnare tillvaro för samtliga boende gäller följande trafikföreskrifter för bostadsområdet:

  • Motorfordonstrafik och parkering förbjuden på annat än anvisade platser.
  • Bestämmelsen gäller alla boende och besökande.

19. Trappstädning

Utföres en gång per vecka, av en städfirma. Golvytorna skall hållas fria för att underlätta trappstädningen.

 

20. Fastighetsunderhåll

Arbeten såsom gräsklippning, snöplogning och mycket annat sköts av några medlemmar i föreningen. Dessa pensionerade gentlemän & kvinnor kallas för ”Gubbligan”.

 

21. Inre reparationsfond

Denna avsättning togs bort i samband med stadgeändringen 2006. Tidigare avsatta medel finns dock kvar. Finns medel kvar på fonden för Din lägenhet kan Du utnyttja dem för reparationer och underhåll av bostadens inre.

Saknas medel i inre fonden för lägenheten står den boende själv för kostnaden.

Saldo på inre fonden för Din bostadsrätt kan du få av kassören.

Uttag ur inre reparationsfonden administreras genom att du betalar själv varorna eller tjänsterna. OBS! Se till att Du får en faktura (kvitto) där det anges vilka varor/tjänster det gäller, samt kvitto på summan Du betalt.

Fakturan eller kvittot tillsammans med lägenhetsnummer och ditt kontonummer lämnar Du till kassören. Utbetalning sker inom 1 - 3 veckor.

22. Hyror

Hyresavgiften ska betalas enligt följande. Exempelvis ska hyran för juni vara betald senast den 31 maj. Föreningen använder endast bankgiro. Om du betalar via Internet, glöm inte att ange lägenhetsnummer och för vilken månad betalningen gäller.

23. Försäkringar

Bostadsrättstillägg
Är normalt ett tillägg till din hemförsäkring. När du bor i en bostadsrätt äger du själv ytskikt samt fasta hushållsmaskiner och vitvaror i lägenheten. Då föreningen kollektivt tecknar detta Bostadsrättstillägg behöver du enbart en hemförsäkring för lösöret själv.

 

Skadedjur/ohyra

Föreningen är försäkrad mot skadedjursskador. Den boende som råkar ut för ohyra är enligt stadgarna skyldig att snarast anmäla detta. Det görs genom att den boende ringer till försäkringsbolaget och informerar Vicevärden. Anmälan skador finns närmare beskrivna separat. På Hemsidan under flik ”Boende-Försäkringar” kan du läsa mera.

 

24. TV Utbud

Digital TV genom Telia. Kanalpaket Lagom ingår i hyran.

Fastigheterna är fiberanslutna, och lägenheterna med kat 6 nät(koppar), vilket ger möjlighet till IP telefoni och bredbandsanslutning. Dessa abonnemang tecknar medlemmarna själva med Telia, gäller även om man vill ha ett utökat kanalutbud på TV

 

25. Förändringar i lägenheten 

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om Du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan Du sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när Du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Dessa bör i första hand utföras under dagtid. På Hemsidan under flik ”Blanketter” kan du läsa mera.

26. Om Du tänker flytta

Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar Din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Tag därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.

Lämna gärna kvar dessa ordningsregler till den som övertar Din lägenhet!

27. Övergiven egendom

För övergiven egendom som förvaras i föreningens gemensamhetsutrymmen tillämpas regelverket i hyreslagen då bostadsrättslagstiftningen saknar vägledning.

Enligt hyreslagen gäller att:

Övergiven egendom där ägare är känd förvaras i tre månader efter att ägaren blivit muntligen eller skriftligen meddelad om att rensning kommer att ske. Gör ägaren inte anspråk på egendomen tillfaller den föreningen som kan välja att sälja eller slänga.

Övergiven egendom där ägare är okänd förvaras i sex månader efter det att meddelande om rensning kommunicerats på hemsida och i gemensamhetsutrymmen (t.ex. trapphus, förråd) om ägaren inte gör anspråk på egendomen efter sex månader tillfaller den föreningen som kan välja att sälja eller slänga.

 

28. Leverantörsrelationer

I en allt hårdare konkurrens mellan företag är det inte enbart produkten eller tjänsten i sig som avgör kundens val av leverantör. Kunden kommer till en mycket stor del att påverkas av den mänskliga resursen. Kompetens, lyhördhet och inlevelseförmåga är lika viktiga egenskaper att framhålla.

Vi anlitar, och för att bli framgångsrika samverkar vi med leverantörer inom olika teknikområden.