Våld
BRF Väktaren
714400-1950
2023-06-12-3,0
Inledning
Våld i nära relationer är ett globalt samhällsproblem som har fördjupats i samband med Corona pandemin. När mer tid tillbringas hemma är risken stor att vardagen förvärras för dem som utsätts för våld av närstående.
Isolering medför mer tid tillsammans med sin ”våldsutövare” och färre möjligheter att söka hjälp. Vi som fastighetsägare och grannar kan spela en viktig roll i dessa människor liv.
Policy för hantering av våld i nära relationer
En policy för hantering av våld i nära relationer är upprättad sedan några år i föreningen, vi vill nu ta den ett steg framåt till så att den kan tydligare gälla som våra interna regler i föreningen.
Policyn innehåller information kring hur våld i nära relationer eller misstanke om våld i nära relationer ska behandlas och bemötas i föreningen. Vad som avses är våld som uppstår gentemot någon i föreningen eller närmare någon inom lägenhetens ramar.
Definition av våld i nära relationer
Våld i nära relationer är ett stort problem i samhället, det drabbar både män och kvinnor även om mäns våld mot kvinnor är ett betydligt större problem. Våld kan antingen fysiskt eller psykiskt och ta form på flera olika sätt.
Våld i nära relationer kan till att börja med röra sig om brottsliga handlingar såsom fysiskt våld eller sexuella övergrepp. Exempel på fysiskt våld är slag, strypgrepp, sparkar och knivstick. Exempel på sexuella övergrepp är tvång till att utföra sexuella handlingar, sexuella trakasserier eller användning av ett sexuellt kränkande språk.
Även handlingar som inte definieras som brott kan klassas som våld då det ändå kan skapa en utsatthet. Det kan t.ex. röra sig om ekonomiskt utnyttjande, nedsättande kommentarer eller isolering från familj och vänner.
Psykiskt våld är lika allvarligt som fysiskt våld och kan tas i uttryck genom t.ex. nedsättande kommentarer, hot, förlöjliganden eller försummelse. Med försummelse förstås t.ex. att en person underlåts att få behövlig hjälp med mat eller hygien.
Hur fungerar det?
En förening har ingen skyldighet att upprätta en policy för hantering av våld i nära relationer, och heller ingen skyldighet att hjälpa till vid en situation där någon av ens medlemmar blir utsatt för denna typ av våld.
En policy fungerar som ett internt regelverk och ska innehålla riktlinjer kring hur olika situationer ska hanteras. I en policy för hantering av våld i nära relationer bör det först och främst definieras vad som omfattas av våld i nära relationer.
Samarbeta med en våldsförebyggande organisation
Flera fastighetsbolag i landet samarbetar med olika våldsförebyggande. I vår förening har vi ett samarbete med Kvinnojouren Snäckan i Norrtälje som också är hyresgäst i föreningen.
Ett samarbete kan se lite olika ut men ett första steg är att informera om kvinnojouren lämpligen i fastighetens trapphus. På så sätt kan man uppmärksamma eventuella offer på att det finns hjälp att söka och att det går att få prata med någon som har tystnadsplikt.
Ring alltid polisen vid pågående misshandel
"Det är farligt att inte göra någonting och att tänka att någon annan säkert redan har gjort en anmälan."
Lite beroende på hur situationen ser ut så ska man alltid ingripa. Det kan exempelvis handla om att våga fråga personen som man misstänker är utsatt för våld när man stöter på varandra i tvättstugan.
Om det handlar om en situation som känns hotfull eller akut, exempelvis vid misstankar om pågående misshandel i en lägenhet, ska man alltid ringa polisen.
Bättre en orosanmälan för mycket än en för lite.