Aktuellt februari 2019

Fixartipset

Krokar i badrum kan skada tätskikt.

Går det att fästa krokar i badrummet utan att förstöra tätskiktet?

– Absolut. Men om du borrar upp dem på traditionellt sätt förstör du tätskiktet. Har du borrat ett hål kommer hantverkaren inte längre stå för garantin.

Hur fäster jag då krokarna bäst?

– Branschen förordar limning. Det finns speciallim framtagna för vad du än ska sätta upp, från krokar till kommoder. Och tillverkarna garanterar att det sitter fast. Glabete och Bostik är sådana företag.

Men om det känns tryggast att borra, kan jag inte bara täta med silikon?

– Enligt försäkringsbolagen hjälper inte silikon. Borrar du ett hål och sedan trycker i en plugg så åker silikonet in bakom hålet. Därför har det tagits fram en ny borrmetod för våtrum där du aldrig borrar igenom väggen utan bara i kaklet och skruvar i skivmaterialet bakom eller kan borra utan att få ett hål på baksidan. Du kan också borra i en regel om du vet var den sitter.

Hjälper en tejp bit på kaklet när jag borrar?

– Förr använde man tejp på glaserade kakelplattor för att borren inte skulle slinta. Men i dag är det mestadels plattor av granitkeramik och för att borra i det behöver du en speciell borr, till exempel Predator, som du fäster på en vinkelkap. Då är det som att skära i smör.  Och du behöver inte tejpa.

 

Bränder ökar i flerfamiljshus.

Spisen orsakar flest bränder i svenska hem. Medan antalet villabränder minskar ökar bränder i flerbostadshus. Bränder i flerbostadshus har ökat markant senaste åren, informerar Brandskyddsföreningen om.

Förra året ryckte räddningstjänsten ut på 6 750 bränder i svenska hem. Det innebär fler än 18 stycken per dag. Flest bränder sker i december och januari.

Till skillnad från gängse uppfattning är inte levande ljus den vanligaste brandorsaken. I stället toppas statistiken överlägset av bränder i kök som orsakas av en spisbrand. 33 procent av fallen enligt Folksams statistik för 2014. Motsvarande siffra för levande ljus var bara 2,7 procent.

Olja är en vanlig källa till spisbrand. Vid hög värme finns risken att oljan börjar brinna med öppen låga.

Vad beror ökningen av bränder i flerbostadshus på?

En anledning är glömska. Allt fler äldre bor kvar i hemmiljö. Brandskyddsföreningen bedömer att ett av tio hushåll saknar fungerande brandvarnare.

Finns det något lagkrav om brandvarnare?

Ja, i nybyggnation. Men det finns också ett allmänt råd från MSB att brandvarnare ska finnas i samtliga bostäder. I vår förening fått brandvarnare, vilket bode betyda att alla medlemmar har brandvaranre i sina lägenheter, trapphusen också ä försedda med brandvarnare och släckare…

Bästa tipsen för att brandsäkra hemmet?

Viktigast är att ha en brandvarnare hemma. Då blir du uppmärksammad i ett tidigt skede, och branden är fullt möjlig att släcka. För att göra det behöver du en handbrandsläckare, minst en sexkilos pulverbrandsläckare. Vi rekommenderar också att ha en brandfilt tillgänglig för att kunna släcka mindre bränder.